piątek, 8 kwietnia 2016

ciasto marchewkowe z serem i kremem serowym

uwielbiam ciasto marchewkowe i to coraz bardziej... stąd kolejny przepis, tym razem z serem z lovefoodies.com
bardzo fajne połączenie pysznego ciasta i sera... a do tego genialny krem z twarogu... całość absolutnie do powtórzenia!


masa serowa:
> 250 g twarogu sernikowego (temperatura pokojowa)
> 1/4 szklanki drobnego cukru
> 1 łyżka soku z cytryny
> 2 jajka
> 1/4 szklanki śmietany 18%
utrzeć ser twarogowy z cukrem, dodawać kolejno jajka po każdym miksując masę; dodać sok z cytryny i śmietanę; wszystko zmiksować na gładką masę

ciasto marchewkowe:
> 1 szklanka mąki
> 1/2 łyżeczka sody
> 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
> 3/4 łyżeczki cynamonu
> 1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
> 1/8 łyżeczki tartych goździków
> szczypta soli
> 2 jajka
> 1 starta marchewka (duża)
> 1/2 szklanki drobnego cukru
> 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
> 1/2 szklanka oleju
> 2 łyżka syropu klonowego
> 1/4 szklanki płatków kokosowych
> 1/4 szklanki rodzynek
przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy
ubić jajka do puszystości, powoli dodawać cukier dalej ucierając, aż masa stanie się prawie biała; ciągle ucierając masę, powoli wlewać olej, następnie ekstrakt i syrop klonowy; partiami dodawać suche składniki ciągle mieszając; wmieszać marchewkę, płatki kokosowe i rodzynki

pieczenie:
piekarnik rozgrzać do 175C; formę do babki natłuścić
do formy wlać połowę masy marchewkowej, na nią wlać 1/3 masy serowej, następnie wlać do formy resztę masy marchewkowej, a na nią resztę serowej, nie mieszać
piec około 60 minut do suchego patyczka; wystudzić w formie i przechowywać w lodówce

krem:
> 250 g twarogu sernikowego (temperatura pokojowa)
> 3 łyżki miękkiego masła
> 1 szklanka cukru pudru
> 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
> 1 szklanka bitej śmietany z ok 200 kremówki
utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną masę, dodać twaróg po jednej łyżce i zmiksować, na koniec dodając ekstrakt z wanilii; wymieszać z bitą śmietaną
masą pokryć całe ciasto
PYSZNE!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz