niedziela, 31 lipca 2016

wiem, jak ugotować kasza jaglaną!

wreszcie mam kaszę na sypko, bez pilnowania, zaglądania, mieszania, dolewania wody... ona po prostu gotuje się sama!!!
Mamo - dziękuję!!! bo to sposób od mojej Mamy :-)


kasza jaglana na sypko:
> 1 filiżanka kaszy jaglanej
> 2 filiżanki wody
> 1 łyżeczka oliwy z oliwek
> szczypta soli
kaszę wsypać na sitko, przelać porządnie zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem; w tym czasie wstawić w garnku wodę z oliwą i solą
przepłukaną kaszę wrzucić na wrzątek i gotować pod przykryciem (bez zaglądania!) ok 15 minut (na płycie indukcyjnej lub ok 8 minut na płycie elektrycznej i po ugotowaniu nie zdejmować z palnika) i zostawić do ostygnięcia - nadal pod pokrywką
no i mamy kaszę jaglaną doskonale sypką! teraz to już kwestia wyobraźni co z nią zrobimy ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz