niedziela, 21 sierpnia 2016

lody bananowo-orzechowe


dietetyczna wersja lodów... dla mnie, fanki tradycyjnych, mlecznych, słodkich lodów,  swojego rodzaju odkrycie... 
na pewno zimne, na pewno orzechowe - takie, jak lubię - z lekko wyczuwalnym bananem, czy pyszne? hmmm.... dobre, ale następnym razem spróbuję z innym masłem orzechowym, bardziej gładkim, bez kawałków orzechów i solonym
ale jako zamiennik - mogą być :)
  
lody:
> 2 banany (wcześniej pokrojone w plastry i zamrożone)
> 3 duże łyżki masła orzechowego (u mnie niesolone)
> 3 łyżki syropu z agawy
> szczypta soli
banany zmielić w malakserze na gładką masę (dobrze jest dać zamrożonym bananom kilka minut, żeby delikatnie zmiękły), dodać masło orzechowe i syrop z agawy i wszystko zmielić; masę przełożyć do pojemnika i zamrozić 
smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz